راهاندازی باشگاه مشتریان برای کسانی که صاحب کسبوکارهای مختلفی هستند کاربردهای بسیار زیادی دارد. درواقع جدا از اینکه به آنها کمک میکند کسبوکار خود را رونق دهند، به تبلیغ بیشتر کسبوکارشان هم کمک میکند. اما نکته بسیار مهمی که در این امر وجود دارد، نحوه طراحی باشگاه مشتریان و عدم اشتباه در آن است. امروزه در دورهای زندگی میکنیم که ارتباطات گستردهای بین مردم مختلف وجود دارد. به همین دلیل هم استفاده از درستترین شیوههای تبلیغاتی اهمیت زیادی در رشد یک کسبوکار دارد. همچنین باید بدانید که یک اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان میتواند آسیبهای مختلفی به همراه داشته باشد.
اما چگونه بفهمیم اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان چیست؟ یا بهترین راه برای جلوگیری از اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان به چه صورت است؟ برای این کار باید پیش از هر چیز با روند طراحی باشگاه مشتریان و اشتباهات احتمالی که در آن رخ میدهد آشنا شویم. پس اگر شما هم کسبوکار کوچکی دارید که نیاز به رشد و ترقی دارد، حتما تا انتها این مقاله همراه ما باشید.
چرا به فکر باشگاه مشتریان می افتیم؟
تصور کنید که کسبوکار جدیدی را راهاندازی کردهاید، بهنظرتان بهترین راه برای تبلیغ و رشد کسبوکارتان چیست؟ مسلما ایجاد یک فضای مناسب و امن برای مشتریان و ارائه قابلیتهای ویژه به آنها، باعث میشود که اشخاص برای خرید دوباره، رفع نیازها و یا هرکار دیگری به همان برند مراجعه کنند. این کار دقیقا همان روندی است که میتواند به ایجاد باشگاه مشتریان منجر شود.
درواقع باشگاه مشتریان همان فضای امنی است که برای برخی از مشتریان ایجاد میشود. این مشتریان از قابلیتها و ویژگیهای بهتری برخوردار هستند. علاوه بر آن میتوانند بیشتر از سایر اشخاص از مزیتهای برند استفاده کنند. نرم افزار باشگاه مشتریان به صاحبان کسبوکار کمک میکند که خود را در معرض توجه دیگران قرار دهند. همچنین باعث میشود که مشتریان دیدگاه خوبی نسبت به آن کسبوکار داشته باشند. درواقع راه اندازی باشگاه مشتریان یک بازی دو سر سود است.
اشتباهات رایج در طراحی باشگاه مشتریان
در قسمت قبل به این نکته اشاره کردیم که باشگاه مشتریان چه مزیتی داشته و چگونه میتواند به رشد یک کسبوکار کمک کند. اما بد نیست بدانید که یک اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان میتواند تمام برنامههای سودآور کسبوکار را برهم بریزد. پس برای اینکه شما هم همان اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان را تکرار نکنید، حتما بخش زیر را با دقت مطالعه کنید تا با اصلیترین اشتباهات در طراحی یک باشگاه مشتریان آشنا شوید:
عدم درک درست از نیاز و شخصیت مشتری
اولین اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان این است که صاحبان کسبوکار فکر میکنند سلیقه مشتریان مطابق با سلیقه آنها است. به همین جهت هم فقط محصولاتی را تولید میکنند که مطابق با سلیقه خودشان باشد. اما برخلاف این باور مشتریان یک برند میتوانند سلایق بسیار متفاوتی داشته باشند. به همین دلیل صاحب یک کسبوکار باید پیش از هرچیز شناخت درستی نسبت به نیازها، سلایق و علایق مشتریان خود به دست بیاورد.
برای این کار میتوانند با یک محاسبه آماری از عموم مشتریان خود، اطلاعات مفیدی درمورد سلایق آنها به دست بیاورند. این کار باعث میشود صاحبان کسبوکار باتوجه به نیاز و خواستههای مشتریان عمل کنند. اما در مقابل اگر نسبت به سلایق و نیازهای مشتریان خود بی توجه باشند، قطعا در مدت کمی تمامی مشتریان خود را از دست میدهند.
بی توجهی به برنامه برندهای رقیب
قطعا در هر شغل و کسبوکاری، یک برند یا کسبوکار رقیب هم وجود دارد. رقیبی که کار خود را قبلتر آغاز کرده و اطلاعات بیشتری در این عرصه دارد. یکی دیگر از رایجترین اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان، بیتوجهی به برنامه برندهای رقیب است. درواقع تمامی برندهای نوپا میتوانند با بررسی کردن برنامههای برند رقیب، اطلاعات خوبی از نحوه ایجاد باشگاه مشتریان، ایجاد برنامه وفاداری، بهترین شیوههای تعامل با مشتریان و هزاران کار دیگر به دست بیاورند.
این کار علاوه بر به دست آوردن یک روند بهتر برای رشد، به صاحبان مشاغل کمک میکند که آشنایی بیشتری با شیوه تعامل و ارتباط با مشتری داشته باشند. همچنین میتواند اطلاعات بسیار مفیدی درمورد جامعه آماری مشتریان به آنها ارائه دهد.
عدم انعطاف پذیری در برابر تغییرات
نکته جالبی که درمورد باشگاه مشتریان و ارتباط آن با صاحبان کسبوکار وجود دارد این است که بسیاری از صاحبان کسبوکار فکر میکنند مشتریان آنها همیشه از یک معیارها و فاکتورهای مشخصی پیروی میکنند. در صورتی که بسیاری از معیارها و فاکتورهای اشخاص در باشگاه مشتریان کاملا باهم متفاوت است. به زبان سادهتر، متفاوت بودن نظرات اشخاص در باشگاه مشتریان باعث میشود که نسبت به روند کسبوکار و حتی برخوردهای آنها واکنشهای مختلفی نشان دهند، در چنین شرایطی صاحبان کسبوکار باید در برابر نظرات و تغییرات احتمالی انعطافپذیر باشند.
بی توجهی نسبت به ایجاد وفاداری مشتریان
یکی دیگر از موارد اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان، بیتوجهی به ایجاد وفاداری آنها است. به زبان سادهتر، صاحبان کسبوکار باید با مشتریان خود در تعامل باشند. این تعامل زمانی رخ میدهد که مشتریان بتوانند برای رفع نیازها یا سوالات خود با صاحبان کسبوکار در تعامل باشند. برای مثال یکی از بهترین کارهای که صاحبان کسبوکار میتوانند انجام دهند، ایجاد پشتیبان بیست و چهار ساعته برای پاسخگویی به نیازهای مشتریان است.
درواقع مشتریان با وجود پشتیبان مطمئن خواهند شد که برند موردنظرشان مطابق با نیازها و خواستههای آنها فعالیت میکند. همین عامل باعث افزایش وفاداری مشتریان نسبت به کسبوکار موردنظر و عضویت آنها در باشگاه مشتریان میشود.
عدم تعیین اهداف مشخص
مورد دیگری که میتوان آن را به عنوان اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان دانست، عدم تعیین هدف مشخص است. مسلما هرکسی از ایجاد کسبوکار خود هدف مشخصی دارد، بنابراین هدف خود را برای مشتریان هم مشخص کرده و آنها را با روال کار خود آشنا میکند. اما در صورتی که یک برند بدون هدف مشخصی راهاندازی شود، یا هدف همیشه در حال تغییر باشد، قطعا مشتریان هم نسبت به آن کسبوکار بی اعتماد و دلسرد میشوند. بنابراین ایجاد هدف مشخص و توضیح آن به مشتریان از ابتداییترین راهها برای طراحی باشگاه مشتریان است.
راهکارهای اجتناب از اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان
برای اجتناب از اشتباه در باشگاه مشتریان راهکارهای بسیار سادهای وجود دارد. اولین راهکار این است که صاحبان کسبوکار با تحقیق درمورد بازار، برنامهریزی مشخصی برای فروش خود و ایجاد باشگاه مشتریان داشته باشند. علاوه بر آن باید فعالیتهای برندهای رقیب را مداوم بررسی کرده و فعالیتهای خود را متناسب با آن بروز کنند.
از دیگر کارهای که میتواند از اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان جلوگیری کند، استفادههای نوین از قابلیتهای هوش مصنوعی در جهت ایجاد باشگاه مشتریان است. طراحی کمپینهای بازاریابی و انتشار بازخوردهای مثبت مشتریان از جمله کارهای دیگری است که از بروز اشتباه در طراحی باشگاه مشتریان جلوگیری کرده و دیدگاه مثبتی را در ذهن سایر مشتریان ایجاد میکند.
کلام آخر
در دوره امروزه کمتر کسی با شیوههای تبلیغاتی و باشگاه مشتریان آشنا نیست. ایجاد یک فضای امن برای مشتریان و ارائه قابلیتها و ویژگیهای مختلف به آنها، باعث میشود که هم مشتریان ترغیب بیشتری به وفاداری نسبت به یک برند داشته باشند و هم دیگران را به عضویت در باشگاه مشتریان تشویق کنند. پس اگر قصد راهاندازی کسبوکار جدیدی را دارید، یا از خاک خوردن کسبوکارتان دلسرد هستید، حتما از موارد گفته شده در این مقاله استفاده کنید. زیرا میتوانید با چند راهکار ساده، از بروز اشتباهات بیشتر جلوگیری کرده و باشگاه مشتریان منسجمی ایجاد کنید.
میانگین امتیاز: 4 / 5. تعداد آرا: 1